Αρχική > Παιδαγωγική - Εκπαίδευση > Αξιολόγηση - Συμβουλευτική - Επαγγελματικός Προσανατολισμός > Mentoring εκπαιδευτικών
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
Mentoring εκπαιδευτικών

Mentoring εκπαιδευτικών

Πανελλήνια έρευνα ανίχνευσης επιμορφωτικών αναγκών και προτεραιοτήτων Φιλολόγων σε επίπεδο Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Συμβουλευτικής Καθοδήγησης

Συγγραφέας:

 

Με δεδομένη την ανάγκη υποστήριξης του εκπαιδευτικού στο περιβάλλον του σχολείου, διατυπώνεται η γενικότερη εκτίμηση ότι στο ξεκίνημα –αλλά, ενδεχομένως, και στο μέσον– της επαγγελματικής / διδακτικής πορείας του  ο εκπαιδευτικός, όταν λαμβάνει υποστήριξη και καθοδήγηση από πεπειραμένους και περισσότερο καταρτισμένους εκπαιδευτικούς, τότε, ακόμη κι αν οι συνθήκες είναι μάλλον δυσμενείς, τα πράγματα βαίνουν καλύτερα προς όφελος όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας –των εκπαιδευόμενων, των νεοεισερχόμενων, αλλά και των περισσότερο πεπειραμένων εκπαιδευτικών, των στελεχών εκπαίδευσης και της κοινωνίας συλλογικά

 

Μάλιστα, αναφορικά προς την έννοια της καθοδήγησης είναι πολύ ενδεικτικά και διδακτικά τα λόγια του Γ. Σεφέρη στον –άλλοτε φοιτητή και κατοπινό φιλολογικό του επιμελητή– Γ. Π. Σαββίδη: «Φαντάστηκα για μία στιγμή τον εαυτό μου, αν βρισκόμουν στο ξεκίνημα, όπως εσείς […] κι ακόμη τώρα συλλογίζομαι πως θα είχα κερδίσει πολύν καιρό, αν είχα την τύχη να βρω ένα μεγαλύτερο φίλο που θα βοηθούσε να πάρουν, ας πούμε, τον σωστό τους δρόμο οι απορίες μου» (Μήτσου, 1997: 235).

 

 

Συνακόλουθα, η ύπαρξη ενός «μεγαλύτερου φίλου», όπως αναφέρει ο Σεφέρης, είναι πολύ καθοριστική σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής –και κατά μείζονα λόγο στην εκπαίδευση, γιατί η διδασκαλία, σε μεγάλο βαθμό, είναι μία μοναχική διαδικασία. Η ανάγκη, λοιπόν, ανάπτυξης εγγύτερης επικοινωνίας, συνεργασίας και καθοδήγησης μεταξύ διδασκόντων θα απέβαινε ιδιαίτερα επωφελής για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Έτσι, στο πλαίσιο του παρόντος προβληματισμού και της εμπειρίας από εκπαιδευτικά συστήματα περισσότερο προηγμένων χωρών, κρίθηκε αναγκαίο να επιχειρηθεί –σε πανελλήνια κλίμακα­– η ανίχνευση επιμορφωτικών αναγκών και προτεραιοτήτων φιλολόγων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο παιδαγωγικής, διδακτικής και συμβουλευτικής καθοδήγησης / mentoring.

 

 

Η όλη έρευνα ειδολογικά υπάγεται στις έρευνες πεδίου (survey research) και η διεξαγωγή της έγινε σε πανελλήνιο επίπεδο. Μάλιστα, προκειμένου να αποφευχθεί η κυρίαρχη τρωτή μονο-μεθοδολογική προσέγγιση της ποσοτικής διερεύνησης, επιχειρήθηκε η πολυ-μεθοδολογική τεχνική της τριγωνοποίησης ή μεθοδολογικής σύγκλισης των αποτελεσμάτων (researchtriangulationormethodologicalconvergence).

 

 

Η εκτεταμένη επεξεργασία των συναχθέντων δεδομένων επιβεβαίωσε μία πρώτη βασική ερευνητική υπόθεση, ότι έχει, πλέον, ωριμάσει επαρκώς στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας η ανάγκη για εισαγωγή του θεσμού της παιδαγωγικής, διδακτικής και συμβουλευτικής καθοδήγησης / mentoring των εκπαιδευτικών. Αναμένεται, λοιπόν, η ερευνητική συναγωγή να υλοποιηθεί!

 

 

 
Για ενεικτικό κεφάλαιο του βιβλίου, πατήστε εδώ
Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
 
 

 

 

Βιογραφικό συγγραφέα

 

Ο Γεώργιος Κουγιουμτζής του Ανδρέα μοιράζεται την αγάπη και την επιστημονική του ενασχόληση μεταξύ των πεδίων της Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, των Επιστημών της Αγωγής και της Διδακτικής Μεθοδολογίας. Είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Διδακτικής και Συμβουλευτικής Καθοδήγησης - Mentoring εκπαιδευτικών (ΦΠΨ / Πανεπιστήμιο Αθηνών). Έχει διδάξει “Συμβουλευτική” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης “Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός” της ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών, “Ψυχολογία-Συμβουλευτική” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης “Γήρανση και Χρόνια Νοσήματα” του ΕΑΠ και “Θεωρίες Μάθησης: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Εκπαιδευτικές Εφαρμογές”, “Μαθησιακές δυσκολίες” και “Γλωσσική ανάπτυξη και γραμματισμός” στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στο πεδίο της “Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας” στο Neapolis University Pafos. Επίσης, έχει διδάξει “Εκπαιδευτική Ψυχολογία - Θεωρίες Μάθησης” και “Διδακτική Μεθοδολογία & ΤΠΕ” στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, “Τεχνικές ανάπτυξης δεξιοτήτων Συμβουλευτικής και Νέες Τεχνολογίες-ΤΠΕ”, “Συμβουλευτική Ψυχολογία” και “Διδακτική Μεθοδολογία” στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών και “Ψυχολογία-Συμβουλευτική και Mentoring, Coaching” στα Προγράμματα Ψυχικής και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.  Έχει πολυετή ενεργή ενασχόληση με τη Συμβουλευτική Ψυχολογία και τη Διδακτική Μεθοδολογία. Έχει εκτεταμένο συγγραφικό έργο και συμμετοχή σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια στα πεδία της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, των Παιδαγωγικών και της Διδακτικής Μεθοδολογίας. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών θυγατέρων.
Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: Μη διαθέσιμο προσωρινά
Τιμή: 26,00 €
  • ISBN: 978-960-612-201-9
  • Επιστημονική Επιμέλεια: Κουγιουμτζής Γεώργιος
  • Σχήμα: 17*24
  • Εξώφυλλο: μαλακό εξώφυλλο
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.