Αρχική > Παιδαγωγική - Εκπαίδευση > Παιδαγωγική > Το παιδί και η φύση του
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
Το παιδί και η φύση του

Το παιδί και η φύση του

Προς μια ποιητική παιδαγωγική

Συγγραφέας: Κοψιδά Παρασκευή

 …Σ’αυτό το βιβλίο της, η άξια φιλόλογος και συγγραφέας Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, ευοδώνει µια µακρά πορεία εµπειρίας και αναστοχασµού. Ως εκπαιδευτικός πρώτου µεγέθους, δεν αρκείται στην απλή διδασκαλία της ύλης. Αλλά παράλληλα λειτουργεί πάντοτε και από τη µετα-γνωστική θέση του ερευνώντος νου.

Πυρηνικό στοιχείο του εν λόγω ερευνητικού αναστοχασµού είναι η στρατηγική που επιδιώκει να αναδείξει, να καλλιεργήσει και να εµπλουτίσει µια πλούσια φλέβα υλικού που ενυπάρχει στην παιδικότητα (συµπεριλαµβανοµένης και της εφηβείας). Η συγγραφέας έχει εντοπίσει αυτή τη φλέβα, που συνίσταται σε µία ισοδυναµία:
Παιδικότητα = Ποιητικότητα
Σ’ αυτή τη βάση, έχει επεξεργαστεί και εκθέτει στο βιβλίο της, µε ευρύτητα και πειστικότητα, µία αναλυτική και πρακτική µεθοδολογία, που η ίδια αποκαλεί, ευστοχότατα, Ποιητική Παιδαγωγική. Περιεχόµενό της είναι η ευτυχής συνάρθρωση του υποκειµένου-εν-ποιήσει, που είναι το παιδί, µε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον που υποδέχεται, τροφοδοτεί και αναπτύσσει την εγγενή ποιητικότητα της παιδικής ψυχής: Μία σχολή ποιητικής φαντασίας και λόγου.
Αφθονία του υλικού και συστηµατικότητα της έρευνας επιτρέπουν λοιπόν στη συγγραφέα να υπηρετήσει ευδοκίµως το όραµά της: Να µετατρέψει όσα η ζωή, ο κόπος και η έµπνευση της έχουν προσφέρει, σε ηδύ καρπό, που θέλει και κατορθώνει να µοιραστεί µε όλους. Παιδαγωγός, ερευνητής, γονιός, κάθε ενήλικος που σχετίζεται µε παιδιά ή επιθυµεί να έρθει σε επαφή µε τις καλύτερες πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης, όπως και τα ίδια τα παιδιά, έχουν να κερδίσουν πολλά απ’ αυτό το βιβλίο…
Νίκος Σιδέρης
 
 Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ
 
Η Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε µε υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, από όπου, το 1993, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα µε βαθµό άριστα. Υπηρέτησε ως φιλόλογος και από το 2003 ως Σχ. Σύµβουλος Φιλολόγων.
Έχει εκδώσει τα βιβλία: Θέµατα σύγχρονου προβληµατισµού (Καστανιώτης, 1988), Το έγκληµα και οι κοινωνικοί του προσδιορισµοί (Αντ. Ν. Σάκκουλας, 1998), Στο άρρητο υφάδι της ζωής τους: Άγγελος Σικελιανός-Άννα Άγγελου Σικελιανού (εκδ. Γρηγόρη, 2002), Λευκάδιος Χερν, Η λαογραφία της στοργής-Σµιλεύοντας το αρχέτυπο της µάνας (Fagotto Books 2010), Δηµήτριος Γολέµης-Η περιπέτεια του θαυµαστού (Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Λευκαδίων 2004), Πενήντα χρόνια Γιορτές Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα, (Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Λευκαδίων,2005), Κοπιάστε, όπως µας ηύρατε (επιµέλεια), εκδ. Λαογραφικού Μουσείου Σφακιωτών, Λαϊκός Σουρεαλισµός-Κώστας ντε Βαλαµόντε, Ο αντιήρωας µιας παρα-λογικής αφήγησης (Fagotto Books, 2007), Mάρκος Αυγέρης: Το δεξίωµα του µοντερνισµού, (εκδ. Γρηγόρη 2010), Φιλαναγνωσία και σχολικές βιβλιοθήκες ή Πώς παράγεται το «γεγονός» στη σχολική καθηµερινότητα (Καστανιώτης, 2011), Σχολική έρευνα και διδακτική της Ιστορίας (επιστ. επιµέλεια), Πρακτικά επιστηµονικής ηµερίδας (εκδ. Γρηγόρη, 2011), Λευκάδιος Χερν-Πιερ Λοτί: Συνάντηση στη µαγική µελαγχολία της απόδρασης, (Βακχικόν, 2017), Iαπωνική Ποίηση (επιµέλεια-εισαγωγή-σχόλια), σε µε-
τάφραση Αναστασίου Σκιαδαρέση (Έλιξ, 2014).
Έχει επίσης εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ποιήµατα προσωρινότητας (εκδ. Γρηγόρη, 2014), Όλα καλά αξιότιµοι κύριοι, (Μελάνι, 2016), Χειραψίες µιας ασήµαντης µέρας, (Βακχικόν, 2018). Και το θεατρικό έργο, Μαρία Πολυδούρη-Μονωδία πικρού Απριλίου (Βακχικόν, 2019). Ποιήµατά της περιλαµβάνονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, φιλολογικούς τόµους και ανθολογίες. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.
Σηµαντική είναι η συµβολή της στην κοινωνική έρευνα, την παιδαγωγική και τη φιλολογική επιστήµη. Έχει λάβει µέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια. Μελέτες, άρθρα και βιβλιοκρισίες της έχουν δηµοσιευτεί σε επιστηµονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, επιστηµονικές επετηρίδες και στον τύπο.
Είναι Πρόεδρος του Συνδέσµου Φιλολόγων Λευκάδας και µέλος διαφόρων επιστηµονικών εταιριών και φορέων (Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συµβούλων, Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, Ελληνικής Παιδαγωγικής Εταιρείας, Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, Εταιρείας Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Ιστορίας).
Συνεργάζεται µε τον εκδοτικό οίκο Γρηγόρη και διευθύνει τη σειρά «Η Ελληνική Σκέψη της Διασποράς».
Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 17,00 €
  • ISBN: 978-960-612-218-7
  • Σελίδες: 268
  • Σχήμα: 17*24
  • Εξώφυλλο: μαλακό
  • Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 19
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.