Αρχική > Διδακτική > Δημοτικό Σχολείο > εν Φαντασία και Λόγω
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
εν Φαντασία και Λόγω

εν Φαντασία και Λόγω

Δημιουργικές πρακτικές φιλαναγνωσίας στο δημοτικό σχολείο - Τεχνικές εμψύχωσης - Δραστηριότητες - Φύλλα εργασίας

Συγγραφέας: Κλημεντιώτη Χριστίνα  - Γιαννούλης Γιαννούλης

 Η ουσιαστική προώθηση της φιλαναγνωσίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σήμερα εντελώς απαραίτητη, και προϋποθέτει διαδικασίες οι οποίες θα στοχεύουν τη δημιουργία νέων στάσεων ώστε ο εν δυνάμει φιλαναγνώστης να είναι δημιουργικός, διαπολιτισμικός και εν τέλει κριτικός. Το βιβλίο πρέπει να αποτελεί μέρος τις καθημερινότητάς του χωρίς προτροπές και καταναγκασμούς.

Τους παραπάνω προβληματισμούς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σε αυτό το βιβλίο, αξιοποιώντας παράλληλα σχεδιασμένο διδακτικό υλικό. Οι δράσεις που προτείνονται και που εντάσσονται στη σχολική πραγματικότητα με πολύ καλά αποτελέσματα αφού έχουν δοκιμαστεί στη σχολική τάξη από τους συγγραφείς, έχουν σαν στόχο να οδηγήσουν αβίαστα και βιωματικά τους μαθητές σε μαγευτικές διαδρομές στον κόσμο των βιβλίων. Ο εκπαιδευτικός μαζί με τους μαθητές του, όχι με τεχνοκρατικό τρόπο αλλά με τρόπο που ταιριάζει στην παιδική ηλικία, δηλαδή με τη χαρά τη δημιουργίας, με το παιχνίδι, με την εναλλαγή των δραστηριοτήτων ανάλογα με το κείμενο και την περίσταση, προσεγγίζουν το λογοτεχνικό κείμενο με δημιουργικό τρόπο.

Σε διαφορετική περίπτωση η όποια προσέγγιση του κειμένου θα είναι μονότονη και θνησιγενής. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές σε μια “εκδρομή δίχως τέλος”, για να θυμηθούμε και τον Εμπειρίκο, απολαμβάνουν την ομορφιά της τέχνης και της λογοτεχνίας, ανακαλύπτοντας και αλλάζοντας τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση τον κόσμο.

 Για τα περιεχόμενα του βιβλίου, πατήστε εδώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΛΗΜΕΝΤΙΩΤΗ

Η Χριστίνα Κλημεντιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Εργάζεται από το 2006 στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδική λογοτεχνία στο ΕΚΠΑ και είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Παιδαγωγική Επικοινωνία στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Πεδίο των ενδιαφερόντων της είναι η παιδική λογοτεχνία, η φιλαναγνωσία και η διά βίου μάθηση. Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και συνέδρια με τα παραπάνω θέματα.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και διάφορα έντυπα. Η αγάπη για τους μαθητές της και το επιστημονικό της υπόβαθρο, συνέβαλαν στην  ενασχόλησή της με το παιδικό βιβλίο, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Η ίδια, έχει αφοσιωθεί στην προώθηση της φιλαναγνωσίας και στην ένταξη της λογοτεχνίας στην καθημερινή ζωή των μαθητών της.

 

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Ο Γ. Γιαννούλης είναι πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, του ΤΕΑΠΗ Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μαρασλείου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση στο ΕΑΠ και είναι Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι Σχολικός Σύμβουλος

Π.Ε. Πεδίο των ενδιαφερόντων του είναι η τοπική ιστορία, ο τοπικός πολιτισμός, η λογοτεχνία και η φιλαναγνωσία.

Βασικά του έργα:

1. Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα.

Κοινωνική μνήμη και ποιητική με θέμα το σμυρίγλι από τ’ Απεράθου και την Κόρωνο της Νάξου (σε συνεργασία), (2000).

2. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας τόμος Α΄, (2009).

3. Ο πολιτισμός της Νάξου: Απεράθου 1900-1950. Ο Παιδαγωγικός ρόλος της ποιητικής επικοινωνίας, τόμος Β΄, (2009).

4. Πολιτισμός και Εκπαίδευση: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις του τοπικού πολιτισμού, (2010).

5. Έχει εκδώσει και μικρή ποιητική συλλογή Της βροχής το δάκρυ.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων, διάφορα έντυπα και συλλογικούς τόμους.

Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 16,00 €
  • ISBN: 978-960-333-987-8
  • Σελίδες: 256
  • Σχήμα: 17*24
  • Εξώφυλλο: μαλακό εξώφυλλο
  • Ημερομηνία έκδοσης: Ιούλιος 16
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.