Αρχική > Λογοτεχνία > Ελληνική λογοτεχνία > Ελληνική Πεζογραφία > Ελεγεία
NEWSLETTER

Εγγραφή

Με αγορές άνω των 50€, δωρεάν έξοδα αποστολής
Ελεγεία

Ελεγεία

και άλλα ποιήματα

Συγγραφέας: ΜΟΤΣIOΣ I.

Διμοιρία του ΔΣΕ το καλοκαίρι του1948 ήταν οχυρωμένη στο ύψωμα Σπανούρα. Λίγες μέρες πριν τον ελιγμό του Γράμου, 20 προς 21 Αυγούστου, είχαν μείνει ζωντανοί ο διμοιρίτης Γιάννης Θεοδώρου, ο σκοπευτής πολυβόλου Νίκος Χατζηβασιλείου και ο γεμιστής του Θάνος Δημητρίου. Όταν υελείωσαν τα πυρομαχικά τους και για να μην αιχμαλωτιστούν, προτίμησαν να πέσουν αγκαλιασμένοι, μαζί με τον οπλισμό τους, στο γκρεμό του βράχου ΧΑΡΟΣ των 300 μέτρων. Επέζησε η Κωνσταντίνα Καρυοφίλη από το ¶ργος Ορεστικό.

Ίδιο ήταν το τέλος άλλων τριών μαχητών του ΔΣΕ στον Πύργο Στράτσιανης (Κόνιτσα) την ίδια χρονιά. Παρόμοιο παράδειγμα δεν υπάρχει από τη μεριά του αστικού στρατού στο Γράμο κι ούτε αλλού πουθενά στα χρόνια του Εμφυλίου 1946 - 1949.

---

" Γεννήθηκα το 1930 στο χωριό Δεσπότης Γρεβενών. Το 1946 τελείωσα την 6η Οκτατάξιου Γυμνασίου στα Γρεβενά. 1987 - 1949 μαχητής του ΔΣΕ. Απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης πήρα στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Φοιτητής στις Φιλολογικές Σχολές των πανεπιστημίων Τασκένδης και Κιέβου. Τελείωσα με άριστα το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου (1959). Μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ με ειδίκευση στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία. Με βαθμό άριστα υποστήριξα την διδακτορική μου διατριβή με θέμα: " Η ζωή και το έργο του Δ. Σολωμού". Στο ίδιο Ίδρυμα εργάστηκα ως μόνιμος επιστημονικός συνεργάτης με πλήρη απασχόληση, για 17 χρόνια. Μελέτησα σχεδόν αποκλειστικά τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνάι.

Το 1976 επαναπατρίστηκα κι εγκαταστάθηκα στην Αθήνα. ¶νεργος στην Ελλάδα για 18 μήνες, ούτε μια μέρα χωρίς δουλειά στην ΕΣΣΔ. Εργάστηκα για τρία χρόνια στο φροντιστήριο "Παιδεία". Από το 1980 ως το 1997 δίδαξα Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία, Θεωρία Λογοτεχνίας, Ερμηνεία κειμένων και Δημοτικό τραγούδι στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων. Για πρώτη φορά σε ελληνικά πανεπιστήμια δίδαξα το μάθημα της ελληνικής λογοτεχνίας της περιόδου 1940 - 45 με επίκεντρο τα τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης. Για τρία χρόνια δίδαξα την Ελληνική Λογοτεχνία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας όπου οργάνωσα διεθνές συνέδριο με θέμα: " Τα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη" με την έκδοση των Πρακτικών στα Βουλγαρικά και Ελληνικά.

Έργα μου έχουν δημοσιευτεί στα: Ελληνικά, Ρωσικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά, Γαλλικά, Γεωργιανά, Ουγγρικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Σερβικά.

Συμμετείχα με εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε περίπου 4ο διεθνή και εθνικά φιλολογικά συνέδρια. Έγραψα έργο-βιογραφικά λήμματα για Έλληνες συγγραφείς, άρθρα για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία σε σοβιετικές εγκυκλοπαίδειες, καθώς και τα λήμματα για τους συγγραφείς των λαών της ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Σερβίας, άρθρα (σύντομες "ιστορίες") για τις ίδιες λογοτεχνίας στο "Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό" και τον τόμο "Παγκόσμια Λογοτεχνία" της "Εκδοτικής Αθηνών".

Οι πρώτες μονογραφίες για τη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία στην ιστορία της Ρωσίας και της Σοβιετικής ένωσης είναι δικές μου. Με πρόταση μου και επιμέλεια (κατά λέξη μετάφραση και πρόλογοι) δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στα Ρωσικά συλλογές με ποιήματα του Σολωμού και του Παλαμά το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη ( Ο Χριστός ξανασταυρώνεται) στα Ρώσικα, ενώ στα Ουκρανικά εκδόθηκαν: Ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη, Ο καπνισμένος ουρανός του Κώστα Κοτζιά, Το στρατόπεδο του Χαϊδαριού του Θερμού Κορνάρου. "

Συνέχεια Περιγραφής...

Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο
Τιμή: 14,00 €
  • ISBN: 978-960-333-784-3
  • Σελίδες: 174
  • Σχήμα: 17χ24
Σχετικά βιβλία
Copyright © 2013, Εκδόσεις Γρηγόρη, All rights reserved.